Esqui de Muntanya:
L'esquí de muntanya, també anomenat esquí de travessa i esquí alpinisme, és una modalitat d'esquí que no precisa de zones preparades ni senyalades i que té com a objectiu fer l'ascensió i el descens d'un pic, una travessa o una excursió. Esquí alpinisme és el terme més utilitzat a Europa. Com altres activitats de muntanya, es tracta d'un esport de risc. Cal material i equip especific, així com una preparació física i capacitat tècnica que depassa de molt el simple domini de les habilitats de descens. Té el seu origen als Alps, a les primeres dècades del segle XX,en un moment en què l'alpinisme era una activitat d'estiu plenament consolidada, però durant l'hivern i la primavera l'alta muntanya romania tancada a tota activitat humana. Actualment es practica arreu del món. Existeixen també nombroses competicions, organitzades per clubs d'alpinisme o excursionisme, i es publica anualment un calendari de curses, que recull les mes importants. Altres modalitats d'esquí que permeten realitzar l'ascens i el descens són el telemarc i el splitboard. En el esqui de randonnée existeixen dues escales per medir la dificultat de l'ascensió i posterior descens.
Escala Blachère:
Aquesta classificació es basa en el nivel tecnic del esquiador
ME: Esquiador mitja (pendents moderades i terrenys amples), esquiador amb poca experiencia
BE: Bon esquiador (per esquiadors capaços de operar en terrenys reduits, amb pendents de fins a 30º i neus no del tot bones)
MBE: Molt Bon esquiador (iteneraris de alta dificultat, amb pendents de fins a 40º, pasatges exposats, obligats i amb tot tipus de neu).
MEA: Esquiador mitja - Alpinista
BEA: Bon Esquiador - Alpinista
MBEA: Molt Bon Esquiador - Alpinista
Escala Traynard:
Aquesta escala acota la inclinació i configuració del terreny. Es especialment util per valorar la pendent del descens
S1: Terreny pla minimament inclinat, (carreteres i camins)
S2: Terrenys poc inclinats
S3: Pendents moderades, inferiors a 35º, amb amplitut de gir
S4: Pendents superior a 35º-40º, terrenys estrets i d'obligats girs amb dificultats naturals (corredors, ...)
S5: Pendents molt fortes superirors a 45º, molt obligades i molt exposades. Es considera el limit del esquiador de alt invel
S6: Inclinacions superiors a 50º, amb pendents molt dificils que exigegent una tecnica particular, es considera esqui extrem
Arribant al cim de la Font Blanca (2.903mts)
Bibliografia utilitzada:
- Pirineos en esquis "Itinerarios para esqui de montaña" per Enric Faura i Jordi Longás
- Ski sauvage en Andorre per Guy Pistre
- La Travesía de los Pirineos en esquís per Marc Breuil
Publicacions:
Aqui us deixo una publicació de Meteo France amb tota la informació que hem de saber per sortir a fer esqui de muntanya
Sortides:
- Estació d'esqui d'Arcalis - Pic del Peyreguils (2.703mts):
https://www.youtube.com/watch?v=e4OpZODO_5c
- Arinsal - Pic del Port Vell (2.653mts), Pic del Port Negre (2.595mts):
Descensos:
- Descens de la cara S del Pic de la Serrera (2.912mts)
https://www.youtube.com/watch?v=T0uFiladubU
- Desdens de la cara O del Pic de la Font Blanca (2.903mts)
Entrenaments:
- El Tarter - Clot de les Fonts per Ribes Escorxada
Total:
Distancia: | 9,67 km |
Tiempo: | 1:27:27 |
Velocidad media: | 6,6 km/h |
Altura ganada: | 859 m |
Calorías: | 473 C |
- El Tarter - Clot de les Fonts per Espiolets
Ascens:
Distancia: | 6,40 km |
Tiempo: | 1:32:21 |
Velocidad media: | 4,2 km/h |
Altura ganada: | 863 m |
Calorías: | 334 C |
Descens:
Distancia: | 4,87 km |
Tiempo: | 10:12 |
Velocidad media: | 28,6 km/h |
Altura ganada: | 0 m |
Calorías: | 199 C |
- Arinsal - Pic del Port Negre
Total:
Distancia: | 8,77 km |
Tiempo: | 1:18:47 |
Velocidad media: | 6,7 km/h |
Altura ganada: | 924 m |
Calorías: | 453 C |
- Arcalis - La Coma per les Basses del Rat
Total
Distancia: | 7,85 km |
Tiempo: | 1:14:27 |
Velocidad media: | 6,3 km/h |
Altura ganada: | 595 m |
Calorías: | 405 C |
- El Tarter - Tosa dels Espiolets per al cami del Pla de les Pedres
Total:
Distancia: | 9,62 km |
Tiempo: | 1:26:17 |
Velocidad media: | 6,7 km/h |
Altura ganada: | 771 m |
Calorías: |
482 C |
- El Tarter - Collada d'Emportona, la Llosada per al Pla de les Pedres
Distancia: | 13,34 km |
Tiempo: | 2:01:39 |
Velocidad media: | 6,6 km/h |
Altura ganada: | 884 m |
Calorías: | 636 C |